Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Κάτσε να το παζαρέψουμε λίγο…

Στην αρχή ανακουφίστηκες που είδες την αφίσα του παζαριού. «Άντε, και περιμέναμε τόσον καιρό», σκέφτηκες. Είχες ανησυχήσει μήπως το καταβροχθίσει κι αυτό η πανταχού παρούσα κρίση. Άρχισες να σκέφτεσαι χρονοδιαγράμματα, μέρες και ώρες, προγράμματα δουλειάς και υποχρεώσεων, μέχρι στο διαδίκτυο μπήκες για να δεις πότε θα απεργούν τα ΜΜΜ.


Μόλις καταλάγιασε ο αρχικός ενθουσιασμός, όμως, περίεργες σκέψεις άρχισαν να σουλατσάρουν στο κεφάλι σου.

«Τα αδιάβαστα, όμως, έχουν φτάσει μέχρι το ταβάνι. Τα παίρνω και δεν τα διαβάζω», ήταν η πρώτη.
«Ε, βιβλία είναι, δεν έχουν ημερομηνία λήξης», σου ψιθύρισε το κόκκινο διαβολάκι δίπλα στο αυτί σου, «δεν χάνεις τίποτα να τα έχεις κι όποτε θελήσεις, τα διαβάζεις».
Δεν έχει κι άδικο εδώ που τα λέμε. Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία πείστηκες από το επιχείρημά του (άλλο που δεν ήθελες!).


Μετά αναλογίστηκες τον μισθό που σου ψαλιδίσανε, τη βενζίνη που έχει πάει στα ύψη, το φως-νερό-τηλέφωνο που όλο ακριβαίνουν και κατσούφιασες από τα καινούρια εμπόδια που ξάφνου υψωθήκαν.
«Ναι, αλλά στο παζάρι θα πολύ βρεις φτηνά βιβλία», συνεχίζει το μικρό κόκκινο πλασματάκι, «από μισό ευρώ, λέει η αφίσα. Πολύ τοις εκατό οι εκπτώσεις».
Πάλι σου ακούγεται ολόσωστο το επιχείρημά του - βρε, πώς τα λέει το άτιμο, ούτε δικηγόρος να ήτανε!

«Ναι αλλά δε θα καταφέρω να συγκρατηθώ. Θα φύγω πάλι μ'ένα καρότσι βιβλία και πολλά δεν θα είναι καν του γούστου μου - θα τα έχω αγοράσει παρασυρμένος από το κλίμα του παζαριού», οι εμπειρίες σου από προηγούμενα παζάρια αναβιώνουν επικίνδυνα.
Αποφασισμένος να μη σε αφήσει σε χλωρό κλαρί, ο δαιμόνιος έμπορας, με ένα μειλίχιο ύφος σε φέρνει πάλι στα νερά του, «Καλή πράξη θα κάνεις, όσα βιβλία μείνουν απούλητα θα πάνε για πολτοποίηση. Το βαστάει η καρδιά σου να καταστραφούν τόσα καημένα βιβλιαράκια;»

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κτυπάς ελαφρά τον μικρό πολυλογά με την άκρη του αντίχειρα και του παράμεσου και ένα μειδίαμα ικανοποίησης και συνάμα ενοχής σχηματίζεται στα χείλη σου.

Πάλι δε σε άφησε ν'αγιάσεις ο τοσοδούλης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...