Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Περί της τιμής του βιβλίου στην εποχή της κρίσης

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΚυρίες και κύριοι εκδότες,

      ζητούμενο, τόσο για σας όσο και για εμάς τους βιβλιόφιλους, είναι να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα σε μια Ελλάδα που διαβάζει όλο και λιγότερο.
Βασικό πρόβλημα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η κρίση. Μια κρίση οξύτατη και πολυεπίπεδη. Έχει εισβάλει στις επιχειρήσεις σας, και διαστρωματωμένα αποτυπώνεται πλέον στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας επηρεάζοντας, αντιστοίχως αναλογικά και δραματικά, τη ζωή όλων μας.

Για τους βιβλιόφιλους αυτής της χώρας, που στην πλειονότητά τους δεν είναι κάποιο προνομιούχο κομμάτι που ζει εκτός κοινής οικονομικής πραγματικότητας, το βιβλίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αγαθό, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στην λίστα εκείνων που θα μειωθούν ή θα κοπούν εντελώς, επειδή η ακρίβεια το καθιστά συχνά απλησίαστο.

Αν οι προσφορές, τα παζάρια, η στροφή στους παλιούς τίτλους και η επιστροφή στις ξεχασμένες βιβλιοθήκες διαφαίνεται να συνιστούν μια κάποια λύση, τι θα γίνει με τους καινούργιους τίτλους; Θα αφορούν σε όλο και πιο λίγους; Και αν αυτή η κατάσταση παγιωθεί ως αναγκαστική συνθήκη στην κρίση, θα πάμε από την εκδοτική πλημμυρίδα σε μιαν εκδοτική άμπωτη, της οποίας τα χαρακτηριστικά θα περιγράφονται από την φράση «εκδίδουμε αποκλειστικά και μόνο ό,τι μπορεί να αποσβεστεί, ανεξαρτήτως ποιότητος»;

         Είχαν ακουστεί και παλιότερα αντιρρήσεις για την τιμή του βιβλίου, τόσο από αναγνώστες όσο και από τους ειδικούς του χώρου, δημοσιογράφους και κριτικούς, αλλά σπουδαία μείωση δεν πραγματοποιήθηκε. Ένα μέσο βιβλίο στοιχίζει 15-20€, ποσό που απαγορεύει σε έναν αναγνώστη να αγοράσει όσα βιβλία θα ήθελε να διαβάσει. Είναι κατανοητό πως η κατάσταση αυτή έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στην αναγνωσιμότητα, η οποία βαίνει διαρκώς μειούμενη, αλλά και σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που στηρίζονται στο βιβλίο (ενδεικτικά : εκδότες, συγγραφείς, έμποροι χαρτιού, μεταφραστές, βιβλιοπώλες, επιμελητές, κ.τ.λ.)

Το πρόβλημα της υψηλότατης τιμής ισχύει, δυστυχώς, και για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Εκεί που θα έπρεπε η τιμή να είναι πολύ χαμηλότερη, δεδομένου ότι τα έξοδα έκδοσης είναι μικρότερα, παρατηρούνται μικρές διαφορές σε σχέση με το έντυπο βιβλίο. Το λογικό θα ήταν ο αναγνώστης που έχει την ανάλογη συσκευή, να παρακινηθεί να αγοράζει άυλα κείμενα, ενώ αυτός που δεν έχει, να βρει κίνητρο για να ακολουθήσει την εξέλιξη.

Πριν φτάσουμε στο θλιβερό και στρεφόμενο, στην ουσία, κατά του πολιτισμού μας, σημείο να εκμηδενιστεί εντελώς ο αριθμός των αναγνωστών, ας επιχειρήσετε εσείς, οι εκδοτικοί οίκοι, καθώς σ’ εσάς πέφτει πρωτίστως αυτή η ευθύνη, ένα θαρραλέο βήμα: μείωση της τιμής των καινούργιων τίτλων, ώστε το βιβλίο να γίνει προσιτό σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αλλά και να μην ανακοπεί η δημιουργική έκφραση πολλών δημιουργών, ανάμεσα στους οποίους, πάντοτε υπάρχουν ταλέντα που δεν πρέπει να χαθούν, επειδή θα έχει προκριθεί λόγω ωμής ανάγκης, το εφήμερο και το ευπώλητο.
  

Το βιβλίο σήμερα είναι ακριβό και αποτρέπει την αγορά του. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία όμως, εσείς, μπορείτε να αλλάξετε.

 Ως αναγνώστες, και πολίτες, σας ζητάμε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση της τιμής του βιβλίου και, αν το πράξετε, πρώτοι εμείς, θα την υποστηρίξουμε.

Αντιλαμβανόμαστε τις ποικίλες δυσκολίες, από τις υποχρεώσεις σας στους εργαζόμενους, το κόστος χαρτιού, τα βάρη των δικαιωμάτων, των μεταφράσεων, κ.τ.λ., μέσα στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς με τους γλωσσικούς της περιορισμούς και τον ελάχιστο πληθυσμό, όμως και πάλι  το βιβλίο, ακριβώς στην παρούσα κρίση, οφείλουμε να το διαδώσουμε ως αγαθό και όχι ως πολυτέλεια των ολίγων.

Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε υπηρετώντας από κοινού με σας την Λογοτεχνία (και κάθε άλλου είδους λόγο) και συμβάλλοντας πρωτίστως στην επιβίωσή και μετέπειτα στην ανάπτυξή της, αν κι εσείς θελήσετε να προχωρήσετε σ’ αυτό, που επιτακτικά πλέον σας ζητάμε: χαμηλές τιμές στα καινούργια βιβλία, χωρίς αλλαγή στην αισθητική και την ποιότητά τους.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η παρούσα ανοιχτή επιστολή δημοσιεύτηκε σήμερα σε αρκετά ιστολόγια (σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με το προσωπικό ύφος του κάθε ιστολόγου), σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές των βιβλίων και να γίνουν προσιτά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Το παραπάνω κείμενο είναι αυτό που αντιπροσωπεύει τη δική μου θέση επί του θέματος.
 
[
φωτό : 1. thetyee.ca, 2. build1europe.wordpress.com]3 σχόλια:

 1. Καλσπέρα Θαλή,επειδή πολλοί φίλοι θέλουν να ξέρουν τους συμμετέχοντες ιστολόγους,τους παραθέτω:
  Λέσχη Ανάγνωσης του Degas
  Βιβλιοκαφέ
  Διαβάζοντας
  Librofilo
  Καγκουρώ
  Βολτίτσες
  Read-for-a-Life
  Desperado Reading Diaries
  Anagnostria
  Νεάρχου Παράπλους
  Το Ιστολόγιο του Θαλή
  Ηλεκτρονικός Αναγνώστης

  Η συζήτηση συνεχίζεται και η επιστολή παραμένει ανοιχτή .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βιβή, ο Ηλεκτρονικός Αναγνώστης, με σχόλιό του στα υπόλοιπα ιστολόγια, διορθώνει πως δεν συνυπογράφει την επιστολή.

  Όσον αφορά σ'εμένα, η παραπάνω επιστολή που έχω δημοσιεύσει, αντιπροσωπεύει τη θέση μου - η οποία δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με την αντίστοιχη επιστολή που έχει δημσιευτεί στα άλλα ιστολόγια (το σημειώνω γιατί διαφοροποιείται σε κάποια σημεία συγκριτικά με την επιστολή όπως έχει δημοσιευτεί στα άλλα ιστολόγια).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι,στο Degas το διόρθωσα αλλά περαιτέρω είπα να μην σας βομβαρδίζω με σχόλια,έχετε όλοι εικόνα.Μια συζήτηση, όχι ξεκάθαρα θετική, με κάποιο προβληματισμό πάντως,συνεχίζεται και στο ωραίο μπλογκ του Σαραντάκου.Θα στείλω αύριο,μεθαύριο mail σε όλους με κάποιες σκέψεις.

  Βιβή

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...